Hva offentlig skatteinformasjon forteller og ikke forteller deg

  • Publisert: 23.09.2021
  • Av: Skattesjekk
Innlegget fortsetter under bildet Hva offentlig skatteinformasjon forteller og ikke forteller deg Foto: Pexels.com

Å snakke om lønn og penger har alltid vært litt tabubelagt i Norge. Det er kanskje derfor det er så spennende når skattelistene kommer ut hvert år. Her kan vi få vite litt om hva andre har tjent det foregående året, og hva de eventuelt har i formue. Dette gjelder enten vi er nysgjerrige på kjendiser eller naboen. Skattelisten publiseres i november hvert år, og har vært offentlig siden 2001. Det vil si at du kan gå inn på nettsiden til Skatteetaten.

Visste du forresten at i 2019 hentet staten inn 637 milliarder kroner i skatt fra 4,9 millioner mennesker og 345 000 bedrifter?

Norges yngste milliardær

Tar du en kikk på skattelisten for 2019, vil du oppdage at landets yngste milliardær er under 30 år og har en formue som tilsier at han må betale 235 millioner i skatt. Rikdommen til Gustav Magnar Witzøe skyldes at han arvet det meste av farens aksjer i selskapet Kverva, som driver med investeringer. Trond Mohn tjente mest i året som gikk. Han hadde en inntekt på over 443 millioner, og var dermed landets nest største skatteyter.

Dette forteller skattelisten

Dersom du sjekker den åpne skattelisten, kan du finne navn, fødselsår og skattekommune samt inntekt, formue og skatt. Det er ikke mulig å skjule informasjonen som ligger på skattelisten om hver eneste en av oss.

Dette forteller ikke skattelisten

Selv om listen inneholder mye, inneholder den ikke alt. Du vil blant annet ikke finne noen under 17 på listen, avdøde mennesker eller personer uten fast adresse. Du vil heller ikke finne personer som av lovlige grunner ikke har adressen sin registrert i Folkeregisteret.
Listen viser i tillegg inntekt etter at betalt skatt er tatt i betraktning. Det vil si at folk med store utestående lån fremstår med lavere inntekt enn de faktisk har. Når det kommer til bolig, er det kun skatteverdien som fremkommer og ikke markedsverdien. Dermed kan enkelte personer fremstå som mindre rike enn det de faktisk er.

Hvordan søker du i skattelisten?

Å søke på skattelisten krever at du logger deg inn med din personlige BankID eller MinID. I 2018 ble det gjort hele 1,6 millioner søk på skattelisten. Det viser at vår nysgjerrighet på hva andre tjener og har i formue ikke har noen grenser.

I 2014 skjedde det endringer, som blant annet betydde at du ble varslet om noen hadde søkt etter deg på skattelisten. Ikke bare får du vite at noen har søkt etter deg på listen, men du får også vite hvem det er som har foretatt søket. Dette har ført til at antall søk etter 2014 er drastisk lavere enn før endringene trådde i kraft. Du kan med andre ord ikke være anonym når du søker etter noen på skattelisten, men om du ønsker å være så anonym på nettet som mulig kan du bruke et privat virtuelt nettverk. VPN i Norge gir deg privatliv på nettet, og det kan være betryggende og nyttig i mange situasjoner.