Slik blir formuen din påvirket av lån og kreditt

  • Publisert: 21.07.2020
  • Av: Skattesjekk
Slik blir formuen din påvirket av lån og kreditt Foto: Stocksnap.io

Din formue vil bli mindre når du har lån og kredittkort. Dette kan skape utfordringer for deg som privatperson når du for eksempel skal søke om nye banklån og forbrukslån. I denne artikkelen forklarer vi nærmere på hvordan den blir påvirket.

Økning i usikret lån og kredittkort - Hvordan påvirker det likningne din?

Svært mange har kredittkort. Det i seg selv trenger ikke å være et problem, spesielt om man er flink til å unngå betalingsanmerkninger og betaler alle regningene. Men hvis du har mange av dem, kan det skape noen utfordringer. Selv om du har en god del ubrukte kredittkort som ligger i skuffer og skap, er disse med i helhetsvurderingen som banken tar.

Det er nemlig slik at ubrukte kredittrammer vil bli synlig som gjeld i registrene for forbruksgjeld. Om man da har mange ulike typer kredittkort liggende, kan dette øke den samlede gjelden i registeret. Dette kan være kredittkort som bensinkort, medlemskort hos byggevare, kort fra flyselskap og så videre.

Dette kan for eksempel føre til at du får avslag på diverse søknader på lån. Et eksempel på kan være boliglån. Ofte kan man ikke låne mer enn fem ganger inntekt til bolig. Hvis du da har mange ubrukte kredittkort, kan det hende du får såpass høy gjeld i registeret at du får avslag på søknaden.

Stadig opplever man eksempler på at søknader blir avvist.

Disse reglene gjelder for både boliglån og forbrukslån. Derfor er det viktig at man har god oversikt over sin egen privatøkonomi. Om du ikke trenger å ha flere kredittkort enn nødvendig, kan det være lurt å kvitte seg med noen før du søker om mer lån. De aller fleste av oss trenger både boliglån og forbrukslån i løpet av yrkeskarrieren. Hvis man da har vært litt for uforsiktig med kredittkort, vil dette hindre deg i å kunne kjøpe drømmeboligen eller arrangere et flott bryllup. Kanskje kan du heller ikke kjøpe deg drømmebilen.

- Vi opplever at en rekke søknader blir avvist på grunn av annen gjeld og/eller betalingsanmerkninger, forteller Sam Farao i Loans.no.

Formuen din blir altså påvirket av lån og kreditt. Jo mer lån og kreditt du har, desto mindre blir formuen. Og om du har for mye kredittgjeld, kan dette hindre deg i å ta opp nye lån. Derfor bør du allerede nå ta en skikkelig gjennomgang, for å få kontroll på din egen situasjon. Tenk også på dette når du søker på andre i skattelistene, mange tall kan være misvisende på grunn av økonomiske heftelser.